مِّنَ الْمُؤْمِنِینَ رِجَالٌ صَدَقُوا مَا عَاهَدُوا اللَّـهَ عَلَیْهِ ۖ فَمِنْهُم مَّن قَضَىٰ نَحْبَهُ وَمِنْهُم مَّن یَنتَظِرُ ۖ وَمَا بَدَّلُوا تَبْدِیلًا
(احزاب-۲۳)
روح بلند استاد سیداحمد صدرحاج سیدجوادی، تن خاکی خود را تحمل نکرد و پس از عمری مجاهدت و تحمل سختی مبارزه در راه تأمین حقوق اساسی ملت و سرفرازی کشور ایران به سوی معبود شتافت و غمی جانکاه برای دوستان و یاران و شاگردان خود باقی گذاشت.
دکتر صدرحاج سیدجوادی، در حمایت از دولت ملی دکتر مصدق وارد عرصه مبارزه شد و پس از کودتای ننگین ۲۸ مرداد ۱۳۳۲ و در دوران خفقان ستمشاهی به نهضت مقاومت ملی پیوست وی در سال ۱۳۴۰ به همراه مرحومان مهندس بازرگان، آیت الله طالقانی و دکتر سحابی در تاسیس نهضت آزادی ایران مشارکت نمود و در سالهای بعد نیز همواره در وکالت و دفاع از فعالین و زندانیان سیاسی و اجتماعی نقش محوری داشت.
در جریان انقلاب دکتر صدر به دلیل فعالیتهای گسترده و موثرش به عنوان عضو شورای انقلاب برگزیده شد و در دولت موقت نیز در سمت وزیر کشور و سپس وزیر دادگستری به کشور خدمت کرد، وی در مقام وزیر کشور رفراندوم جمهوری اسلامی را در چنین ایامی برگزار نمود
او با استعفای دولت موقت، ردای وزارت را کناری نهاد و به عنوان نماینده مردم قزوین وارد مجلس شد تا از حقوق مردم دفاع کند. پیگیریهای او در مجلس در دفاع از حقوق زندانیان سیاسی هنوز در خاطر خانوادههای ایشان جای دارد.
پس از پایان دور اول مجلس، وی صحنه مبارزات را ترک نکرد و متحمل هزینههای سنگینی نیز شد و همچنین در این دوران با مدیریت دایره المعارف بزرگ تشیع موجد برکات بسیاری در حوزه فرهنگ بودند.
ایشان در طول فعالیت سیاسی خود همیشه خود را ملتزم به فرهنگ کار جمعی میدانست و در نهضت مقاومت ملی و نهضت آزادی ایران، خود را مقید به چهارچوبهای تشکیلاتی دانسته و در جلسات شورای مرکزی و دفتر سیاسی نهضت آزادی به صورت مداوم و موثر شرکت میکرد.
احمد صدر حاج سیدجوادی در تمام سالهای مبارزه بر طریق حق و انصاف و با التزام به قانون قدم برداشت و از امر به معروف و نهی از منکر حاکمان لحظهای غافل نشد. در سالهای اخیر و در شرایطی که به دلیل کهولت سن دچار محدودیتهای جسمی متعددی بود در نامههای متعددی حاکمان را به رعایت حقوق اساسی ملت و آزاد نمودن زندانیان سیاسی فرامی خواند و همچنین از مبارزان و مردم میخواست که بر خط اعتدال حرکت کنند و اتحاد بین خودشان را تقویت کنند تا بتوانند به آرمانهای آزادیخواهانه ۱۵۰ ساله ملت ایران جامه عمل بپوشانند.
او در طول زندگی پربار خود همواره امید داشت ایران را آزاد و آباد، به دور از فقر و خرافه و جهل ببیند و با امید به نسل جوان برای تحقق آرزوهای بلند خود زندگی را بدرود گفت.
اگر چه حاکمان قدر این مصلح مشفق را ندانستند اما در میان فعالین ملی و اسلامی ایشان جایگاهی ویژه داشتند و خلاء حضورشان بار مسوولیت دیگر رهروان این راه را سنگینتر از قبل خواهد نمود.
فقدان این پیر دلسوز و صالح را به ملت ایران و آزادیخواهان و همچنین خانواده معزز حاج سیدجوادی تسلیت میگوییم.
۱۴ فروردین ماه ۱۳۹۲
ادیب برومند- عباس امیر انتظام- لقا اردلان- سعید آل آقا- حسین انصاری راد- داوود هرمیداس باوند- ابوالفضل بازرگان-محمد بسته نگار-بهروز برومند- محمد حسین بنی اسدی-حبیب الله پیمان- محمد توسلی- غلامعباس توسلی-محمد مهدی جعفری-رضا رئیس طوسی-حسین رفیعی-محمد جواد رجائیان- احد رضایی -خسرو سیف-فریدون سحابی-حسین شاه حسینی-حسن شاه اویسی-پوران شریعتی-تقی شامخی- هاشم صباغیان-اکبر طاهری-اعظم طالقانی-زرین دخت عطایی (سحابی) – سید علی اصغر غروی – غفار فرزدی -نظام الدین قهاری-مصطفی کتیرایی – مصطفی مسکین -علی اکبر معین فر-محمد ملکی-ناصر میناچی-محمد محمدی اردهالی -لطف الله میثمی- هادی هادی زاده-ابراهیم یزدی