بفارسی از حمید بهشتی
به نظر سیاستمداران و مدیران شرکت ها، آلمان در مقابل چین به لحاظ رقابت نظام ها در مبارزه با پاندمی کوید- ۱۹ شکست خورده است.
برلین (گزارش اختصاصی) – در زیر فشار موج دوم واگیر جهانی کوید- ۱۹ سیاستمداران و نمایندگان اقتصاد در برلین به شکست در رقابت با چین اعتراف دارند. به گفته دبیر کل حزب سوسیال مسیحی آلمان، مارکوس بلومه، “اروپائیان همانند آمریکائیان” تاکنون در مبارزه با این پاندمی ظاهر خوبی نشان نمی دهند. به قضاوتِ مدیر شرکت زیمنس، جو کِیزِر، “نظام چین در زمینه مبارزه با این بحران بر نظامات غرب برتری داشته است”. رسانه های آمریکا از “شکاف” تازه ای میان غرب در دو سوی اقیانوس اطلس و شرق و جنوب شرقی آسیا سخن می گویند: در حالیکه بعنون مثال ارقامِ ابتلا در ژاپن، کره جنوبی و سنگاپور مدتهاست بسیار نازل بوده و در چین حتا به صفر میل می کند، در اروپا و آمریکای شمالی دوباره اوج گرفته است. به طوریکه رئیس جمهور اسبق آلمان، هورست کُهلِر، در ماه فوریه اعلان نمود، رفتار بی برنامه اروپا در قبال پاندمی موجب شگفتی در کشورهای آفریقا گشت. همه پرسی های اخیر نشان می دهند که مبارزه اتحادیه اروپا با پاندمی در جنوب شرقی آسیا نیز افتضاح ارزیابی گشته و تصویر غربِ قدرتمند را تضعیف نموده است.
همه گیر جهانی در شرق و جنوب شرقی آسیا
با گذشت ۱۰ ماه از آغاز شیوع گسترده همه گیر جهانی کوید- ۱۹، اکنون در اکثر کشورهای شرق و جنوب شرقی آسیا بازگشت قابل لمسی به زندگی عادی مشاهده می گردد. مطابق اطلاعات تازه از رسانه های جمعی آمریکا، از ماه سپتامبر تاکنون در ژاپن، کره جنوبی، سنگاپور و جمهوری خلق چین، به انضمام هنگ کنگ، میزان ابتلای جدید روی هم رفته به ۱۰۰۰ تن نیز نمی رسد. به همین جهت رستوران ها، کافه ها و بارها به طور عادی باز بوده، کنسرت ها و مسابقات ورزشی مانند گذشته با شرکت تماشاگران برگزار می گردند.[۱] این در حالیست که واگیر جهانی در چهار کشور یاد شده با قریب به ۱,۶ میلیارد جمعیت همچنان تحت کنترل است. حقیقتا نیز به تأیید آماری در عرض هفته های گذشته در هر ۱۰۰ هزار تن ۳ تن در ژاپن، یک نفر در کره جنوبی و سنگاپور و ۱۰۳ تن عرض یک هفته در سراسر چین به کوید- ۱۹ مبتلا گشته اند. گسترش اخیر ابتلا در “کوینگداو” واقع در چین به کمکِ تستِ کلیه اهالی، در عرض یک هفته متوقف گشت. در سراسر شرق و جنوب شرقی آسیا که با تراکم بسیار بیش از یک سوم جمعیت کره زمین زندگی می کنند، دارای کمتر از یک پنجم متوفیان ناشی از کوید- ۱۹ بوده است. علاوه بر آن اقتصاد منطقه به سرعت در حال بهبودی است. از جمله چین در سومین فصل سال جاری دارای نرخ رشدی برابر با ۴,۹ درصد بوده است و بر اساس تخمین های بانک مرکزی این کشور، می توان روی ۲ درصد رشد در سال جاری حساب کرد، در حالیکه این کشور در اولین فصل سال با ۶,۸ درصد رشد منفی دست بگریبان بود.[۲]
اثر پاندمی در غرب، در دوسوی اقیانوس اطلس
در مقابل آن اکنون کشورهای اروپایی و آمریکای شمالی را موج دوم پاندمی در هم می نوردد. در حالیکه از آغاز ماه جاری روزانه حداکثر ۱۰۰۰ ابتلای جدید در ژاپن، کره جنوبی، سنگاپور و چین به ثبت رسیده است، فقط در ۱۹ اکتبر در آلمان قریب ۷۰۰۰ تن، در فرانسه ۱۳۰۰۰ تن، در انگلستان ۱۹۰۰۰ تن و در آمریکا بیش از ۵۶۰۰۰ تن مبتلای جدید وجود داشته است. در غرب میزان ابتلای هفتگی ۳ تن در صد هزار وجود نداشته است. کمترین میزان ابتلا در ایسلند بوده با ۱۵ تن، در آلمان با ۵۲ تن آمریکا ۱۲۲ تن و فرانسه ۲۵۰ تن. مسئولان مجبور می باشند مرتب محدودیت هایی در زندگی اجتماعی مقرر نمایند. دنبال کردن زنجیره ابتلا مدتهاست دیگر ممکن نبوده، اوضاع از کنترل خارج گشته است. اکنون دیگر در اروپا به انضمام روسیه و ترکیه با ۲۵۰ هزار و آمریکای شمالی با ۲۳۰ هزار، در جمع نزدیک به نیمی از قربانیان کوید- ۱۹ در سراسر گیتی بوده و دائم نیز رو به افزایش است. در مطبوعات سخن از شکاف میان غرب از یک سو و شرق و جنوب شرقی آسیا از سوی دیگر می رود.[۳] شکاف مربور را در ارقام مربوط به اقتصاد نیز می توان مشاهده نمود. بر اساس پیش بینی های اخیر صندوق بین المللی پول، ایالات متحده آمریکا قادر خواهد بود اُفتِ اقتصاد خویش را به ۴,۳ درصد محدود نماید. اما آلمان مجبور خواهدبود با ۶ درصد افت توان اقتصادی خود بسازد. منطقه اتحادیه اروپا با ۸,۳ درصد و انگلستان حتا با ۹,۸ درصد. در سال آینده نیز بر اساس پیش بینی صندوق بین المللی پول، کشورهای صنعتی غرب با ۳,۹ درصد، کمتر از چین رشد اقتصادی خواهند داشت (۸,۹ درصد). با توجه بدین که در این ارزیابی ها خسارات ناشی از موج دوم به حساب نیامده اند.
ارزیابیِ خویش و از جانب دیگران
عدم موفقیت غرب در مبارزه با پاندمی موجب این نخواهد گشت که چین به صعود خویش بر رأس اقتصاد جهان شتاب دهد. این امر با باخت شدید وجهه اروپا و آمریکای شمالی همگام است. در حال حاضر نیز ارزیابی آلمان از خود فقط تا حدودی با ارزیابی سایرین از این کشور مطابقت دارد. از جمله برای نمونه به تازگی دبیر کل حزب سوسیال مسیحی، مارکوس بلومه، اظهار نمود که آلمان “تاکنون به خوبی با این بحران” مقابله نموده است و “دنیا با نظر تحسین به ما می نگرد”[۵] در حالیکه به تازگی رئیس جمهور اسبق آلمان، هورست کهلر، در یکی از نشست های سراسری اتحادیه صنایع کشور خلاف آن را گفت. وی شرح داد چگونه در اواسط ماه فوریه وزرای بهداشت کشورهای اتحادیه آفریقا “استراتژی مشترک این سازمان را تصویب نمودند”. از جمله “ایجاد امکان اطلاعاتی توسط موبایل برای مقابله با ویروس کرونا (Virus-Tracking-Act)”. “برداشت شگفت انگیر آنان این ارزیابی منفی بود که چگونه رئیس جمهور کشورهای بزرگ” – منظورشان رئیس جمهور آمریکا بود – “حتا این ویروس را تکذیب نیز می کنند”.[۶] در ماه سپتامبر در نتیجه یک همه پرسی توسط Pew Research Center آشکار گشت که فقط ۳۴ درصد مردم ژاپن و ۱۹ درصد مردم کره جنوبی مقابله اتحادیه اروپا با این ویروس را مثبت ارزیابی می کنند. بدتر از آن، قضاوت آنان نسبت به آمریکا است (ژاپن ۱۵ درصد و کره جنوبی ۶ درصد).[۷] در چین نیز سیاست غرب در قبال کوید- ۱۹ افتضاح ارزیابی می گردد: موفقیت های جمهوری خلق چین در مبارزه با پاندمی موجب “تغییر نگرش بسیاری از مردم چین نسبت به کشورشان” گشته است.[۸] به همین نسبت تصویرِ غربِ توانمند و کارآمد در نظر آنان تغییر یافته است.
رقابت نظام ها
با آغاز موج دوم در آلمان نیز نه فقط این شناخت مسلط گشت که غرب به لحاظ اقتصادی سریع تر از گذشته در قبال چین میدان را می بازد بلکه این نیز که کشور خویش در خارج از اروپا دیگر به ندرت به لحاظ اُلگو مصداق دارد. به اعتراف دبیر کل حزب سوسیال مسیحی آلمان، بلومه، “واقعیت این است که اروپائیان مانند آمریکائیان در مبارزه با پاندمی ظاهر خوبی عرضه نمی کنند”. وی افزود: “مبارزه با کرونا، رقابت نظام ها نیز بوده”، “چنان که به نظر می رسد “بدیهی است که در این رقابت “چین پیروز خواهد بود”.[۹] وزیر اقتصاد آلمان، پِتِر آلت مایِر، در مقابل سران اقتصاد آلمان در ۱۹ اکتبر در کنفرانس آنلاینِ آسیا- اقیانوس آرام تأکید نمود که “کشورهائی که با بحران کرونا با کارآمدی مبارزه کرده اند، همان کشورهایی خواهند بود که اقتصادشان دوباره برپا خواهد گشت.[۱۰] در همان کنفران مدیر شرکت زیمنس، جو کِیزِر، در مقام ریاست کنفرانس مزبور اظهار نمود: “که نظام چین به لحاظ مقابله با بحران بر نظامات غرب غلبه نموده است”.[۱۱]
“ارزش های غربی”
با توجه به از دست دادن وجهه آلمان، اتحادیه اروپا و غرب، وزیر اقتصاد آلمان، آلت مایرِ، در روز دوشنبه، ۱۹ اکتبر، در کنفرانس آسیا- اقیانوس آرام گفت: “ما باید نشان دهیم، که با کارآمدی قادریم با ویروس کرونا مبارزه نمائیم”.[۱۲] پیش از آن نیز دبیر کل حزب سوسیال مسیحی آلمان، بلومه، گفته بود: “نظام آزادمنشانه غرب باید ثابت کند که با یک چنین همه گیر جهانی نیز می تواند مقابله نماید”.[۱۳] اینکه این کار چکونه باید انجام گیرد، بطوریکه روند فعلی سیر تحول همه گیر در آلمان نشان می دهد، معلوم نیست. با توجه به شکست مبارزه با این پاندمی، موضع قاطعانه رئیس شرکت زیمنس، کیزر، اهمیت بیشتری می یابد: تأکید بر “ارزشهای غربی”.[۱۴] بر این اساس، به نسبتی که آلمان در موج دوم ابتلا غرق گردد، به همان نسبت رشد ارزش های ضد چینی هدف مبارزه تبلیغاتی قرار خواهد گرفت.
پاورقی ها
[۱] Margherita Stancati, Dasl Yoon: Covid-19’s Global Divide: As West Reels, Asia Keeps Virus at Bay. wsj.com 20.10.2020.
[۲] CX Daily: China’s Economy Grows 4.9% in Third Quarter. caixinglobal.com 20.10.2020.
[۳] Margherita Stancati, Dasl Yoon: Covid-19’s Global Divide: As West Reels, Asia Keeps Virus at Bay. wsj.com 20.10.2020.
[۴] International Monetary Fund: Wold Economic Outlook, October 2020. A Long and Difficult Ascent. Washington, October 2020.
[۵] Markus Blume: Corona ist ein Charaktertest für den Westen. Frankfurter Allgemeine Zeitung 14.10.2020.
[۶] “Afrika und Europa. Chance auf einen Neubeginn?” horstkoehler.de 30.09.2020.
[۷] Richard Wike, Janell Fetterolf, Mara Mordecai: U.S. Image Plummets Internationally as Most Say Country Has Handled Coronavirus Badly. pewresearch.org 15.09.2020.
[۸] Friederike Böge: Es darf wieder gefeiert werden. Frankfurter Allgemeine Zeitung 20.10.2020.
[۹] Markus Blume: Corona ist ein Charaktertest für den Westen. Frankfurter Allgemeine Zeitung 14.10.2020.
[۱۰] Julia Löhr: China ist nicht alles. faz.net 19.10.2020.
[۱۱] Deutsche Wirtschaft soll in Asien Alternativen zu China suchen. zeit.de 19.10.2020.
[۱۲] Julia Löhr: China ist nicht alles. faz.net 19.10.2020.
[۱۳] Markus Blume: Corona ist ein Charaktertest für den Westen. Frankfurter Allgemeine Zeitung 14.10.2020.
[۱۴] Deutsche Wirtschaft soll in Asien Alternativen zu China suchen. zeit.de 19.10.2020
برگرفته از سایت سازمان مراقب سیاست خارجی آلمان – ۲۱ اکتبر ۲۰۲۰